SİĞİLLER TEKRARLAR MI?
Siğiller Neden Tekrarlar?
Human Papilloma Virüsü (HPV) tarafından oluşturulan siğiller genellikle tekrarlama eğilimindedir. Bir çalışmaya göre, genital siğillerin nüks oranı, tedavi seçeneğine göre bir yıl içinde yaklaşık %30-70 arasında değişmektedir. Kriyoterapi ve ilaç tedavisi ile nüks oranı yüksekken, lazer, elektrokoter ve radyofrekans yöntemi ile nüks oranı daha düşüktür. Diğer bir çalışma, el ve ayak siğillerinde nüks oranını %25-65 olarak belirlemiştir.
Bu durumun temelinde birkaç önemli neden bulunmaktadır.
HPV virüsü, kan dolaşımına girmeyip doğrudan cilt ve mukoza hücrelerine bulaşarak enfekte eder. Bu nedenle güçlü bir sistemik bağışıklık yanıtı oluşmaz ve virüs bu şekilde canlılığını sürdürür. Genital siğil ile ilgili olarak eğer bir kişi HPV aşısı olmamışsa, partneri ile her ilişkiye girdiğinde sanki ilk kez HPV virüsü ile karşılaşmış gibi yeniden enfekte olur.
Buna ek olarak, siğillerin tedavisi sırasında oluşabilecek eksik uygulamalar, siğil olan bölgeye yapılan yanlış uygulamalar virüsün cilt üzerinde yayılmasına ve siğillerin tekrarlamasına neden olabilir. Örneğin, siğilin koparılması, jilet ile kesilmesi, ağda ile alınması, virüsün hemen yakınındaki cilde tekrar bulaşmasına sebep olabilir.
Aynı anda birden fazla farklı HPV virüsü ile enfekte olan bireylerde siğillerin tekrarlama riski yüksektir. Çünkü, bir tip HPV'ye karşı bağışıklık kazanılsa dahi, diğer tiplerle enfeksiyon devam edebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan bireylerde ve sigara içen bireylerde siğiller daha sık tekrarlar.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
HPV testi, bir kişinin HPV virüsü ile enfekte olup olmadığını ve eğer öyleyse hangi tür ile enfekte olduğunu belirlemek için kullanılan bir tıbbi testtir.
Sayfaya Git