CIN

SERVİKAL İNTRAEPİTELYAL NEOPLAZİ

CIN Nedir?

CIN, Cervical Intraepithelial Neoplasia'nın kısaltmasıdır ve Türkçede "Rahim Ağzı Epitel İçi Neoplazisi" olarak ifade edilir. Bu, rahim ağzında, hücrelerin anormal şekilde büyüdüğü bir durumu ifade eder. Neoplazi terimi Latincede kanser anlamına gelse de CIN kanser demek değildir.

CIN, hücrelerin büyüme hızına ve büyümenin ne kadar yayıldığına bağlı olarak üç farklı dereceye ayrılır: CIN 1, CIN 2 ve CIN 3.

  • CIN 1: Hücre değişiklikleri yüzeyin altındaki hücrelerin sadece küçük bir kısmını etkiler. Bu genellikle düşük riskli bir durumdur. CIN 1 tanısı konan hastaların, ek bir tedavi almadan kendi süreçlerine bırakıldıklarında, %62,7'si doğal bir iyileşme süreciyle normal hücre yapısına geri döner. CIN 1 hastalarının kanser olma riski %0.15 düzeyindedir.
  • CIN 2: Hücre değişiklikleri yüzeyin altındaki hücrelerin yaklaşık yarısını etkiler. Bu durum daha yüksek risklidir ve tedavi edilmezse zamanla daha ciddi hücre anormalliklerine dönüşebilir. CIN 2 tanısı alan hastaların %35.03'ü CIN 1 (LSIL) seviyesine geriler. CIN 2 olan hastalarının ne kadarının CIN 3’e ilerleyeceğini bilmek zordur. Servikste bazı alanlarda CIN 2 varken bazı alanlarda gözden kaçan CIN 3 lezyonları olabileceğinden CIN 2 hastalarına CIN 3’müş gibi yaklaşılır ve tedavi edilir.
  • CIN 3: Hücre değişiklikleri yüzeyin altındaki tüm hücre tabakasını etkiler. Bu, en yüksek riskli durumdur ve tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşme riski vardır.

CIN tanısı hangi yöntem ile konulur

CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia) tanısı genellikle kolposkopi ve biyopsi ile konulur. Kolposkopi, rahim ağzının özel bir mikroskop kullanılarak incelenmesi işlemidir. Anormal görünen alanlar belirlendikten sonra, bu bölgelerden hücre örnekleri alınır. Bu işleme biyopsi denir. Alınan örnekler laboratuvar ortamında mikroskop altında incelenir ve patoloji raporu hazırlanır.


LSIL ve HSIL nedir?

LSIL (Low-grade Squamous Intraepithelial Lesion): LSIL, hücrelerde hafif düzeyde anormal bir değişikliği gösterir. LSIL genellikle HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun erken evrelerini gösterir ve çoğunlukla CIN 1 ile eşanlamlıdır. Bu hücre değişiklikleri genellikle geçici olup, vücut genellikle enfeksiyonla başarılı bir şekilde mücadele eder ve hücreler normale döner.

HSIL (High-grade Squamous Intraepithelial Lesion): HSIL, daha ciddi hücre anormalliklerini gösterir ve rahim ağzı kanserine dönüşme potansiyeli daha yüksektir. HSIL genellikle CIN 2 ve CIN 3 ile eşanlamlıdır ve daha hızlı ve agresif tedavi gerektirebilir.


LSIL/HSIL tanısı nasıl konulur?

LSIL/HSIL tanısı smear testi (Pap Smear) ile konulur. Bu, rahim ağzından hücre örnekleri alınan bir tarama testidir. Smear testi, anormal hücreleri tespit etmek için kullanılır ve bu test sonucunda herhangi bir anormallik bulunursa, daha detaylı bir inceleme için biyopsi önerilir.


CIN1,2,3 ve LSIL/HSIL sınıflamaları arasındaki fark nedir?

LSIL ve HSIL genellikle bir Pap smear (veya Pap testi) sonucunda belirlenir. Bu test, rahim ağzından alınan hücre örneklerinin laboratuvarda incelenmesiyle yapılır. Pap smear testi, hücresel düzeydeki anormallikleri tespit etmek için kullanılır ve bu, erken aşamada müdahale ve tedavi ile rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olur.

CIN ise genellikle bir biyopsi sonucunda belirlenir. Biyopsi, genellikle bir kolposkopi (rahim ağzının büyütülmüş bir görüntüsü) sırasında yapılan daha invaziv bir testtir. Bu işlem sırasında, doktor rahim ağzından küçük bir doku örneği alır. Daha sonra bu doku örneği laboratuvarda mikroskop altında incelenir. CIN'nin derecesi (CIN 1, CIN 2 veya CIN 3), hücre anormalliklerinin ciddiyeti ve yaygınlığına bağlıdır.

Sonuç olarak, Pap smear testi genellikle LSIL ve HSIL'i belirlerken, CIN genellikle biyopsi ile belirlenir. Her iki test de rahim ağzı hücrelerindeki anormallikleri tespit etmek için kullanılır, ancak farklı düzeylerde detay sağlarlar.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
Gebelikte Siğiller
Gebelikte Siğiller

Hamilelik, bir kadının yaşamındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu dönemde yaşanan sağlık sorunlarından biri de ciltte görülen siğillerdir.

Sayfaya Git

Arama Terimleri
  • CIN 1 Tehlikeli midir?
  • Rahimde CIN 3 ne demek?
  • CIN 1 kansere dönüşür mü?
  • Smear testinde CIN 3 ne demek?
  • Cin 3 kanser mıdır
  • Cin1 den kurtulanlar
  • Cin 1 neden olur
  • Cin 3 nedir
  • Cin 1 kendiliğinden Geçer mi
  • CIN 1 bitkisel tedavi
  • CIN 2 ameliyatı sonrası
  • CIN 1 nedir
  • CIN 2 nedir